Bu haftasonu çok hamarattık. Evde neler pişti neler.. Soğan çorbası, baget ekmek, makarna, makaron, pizza ve tiramisu ile haftasonunu kapattık. 2 kişi bu kadar karbonhidrat yersek, kilolar kaçınılmaz. Eşimle MSA da makaron eğitimine katıldık. Kendisi makaronu çok seviyor ve kaç kere denediysek olmadı. Kursta hem eğlendik, hem de bir sürü rengarenk makaronlarımız oldu. Kurs sonrası tamam öğrendik yapıcaz derken, bizim makaronların yine keyfi gelmedi.
Soğan çorbasını da canım çekti ama o soğanları kim kavurucaktı. Bütün gün mutfak kalınca baktım ki çok kolaymış. Bol tereyağ devreye girince, lezzetli olmaz mı? İçerisine de kendi yaptığımız baget ekmekler. Aslında sadece hamuru baget ekmek formunda yapmaya çalıştım, içi daha çok kepekli belediye ekmeği gibiydi. Fırında düşük ısıda ve çok pişirmiyorum kabuğu yumuşak kalıyor. Neyse ekmek ve çorba ikilisi harikaydı. Yanına evde açma mantar soslu makarna. Taze makarnanın tadı bir başka.
Fransız Soğan Çorbası
Malzemeler
- 3 orta boy beyaz soğan,
- 3 diş sarımsak,
- 100 gr. tereyağ,
- 2 yemek kaşığı un,
- 1/4 çay bardağı beyaz şarap yada kanyak
- 1 litre sıcak su (tavuk suyu tavisye)
- taze kekik, tuz
Hazırlama Aşamaları
- Öncelikle soğanları ince ince jülyen gibi doğrayınız. Soğanları birbiri içerisinde ayırarak tane tane hazırlayınız. Tereyağını tencerede eritip, içerisine soğanları ve ince kıyılmış sarımsakları atınız. Burada teflon tencere kullandım ve tabanı dar olduğu için soğanın ölmesi için soğanları yakmadan başardım. Burada soğanların beyaz kalması, kesinlikle yanmamalı, çok önemli. Soğanları orta ateşte kontrollü bir şekilde, öldürün. Başka ne denir bilemedim:( Bu sırada soğanlar yağı çekerse, az miktarda su ilave ederek, karıştırmaya devam edin. Soğanlar kendilerini salınca, unu ilave edip karıştırınız. Ardından alkolü döküp, iyice karıştırın. ayrı bir kapta ısıttığınız suyu ilave ederek, çorbayı kısık ateşte pişirin. En son tuz, karabier ve taze kekiği ilave ediniz. Mis gibi kokan, besleyici bir çorba. Servis yaparken bir dilim baget ekmeği üzerinde kaşar peyniri eriterek servis yapınız.
- Bir süredirde kendi yoğurdumu mayalıyorum. Sanırım sütünden harika ve koyu yogurtlar elde ediyorum. Ufak ufak kavozlara hazırlıyorum, böylece herkes tek seferde bitiriyor ve sulanmıyor yogurtta. Bu ara ekmek ve yogurt, evimizin ilk yapılacaklar listesinde. Sağlıklı yaşama geçelim, herşeyimizi kendim yapalım derken, koşturup duruyoruz. Ama yogurt yapmak nekadar kolaymış. Kendi kendine oluyor hatta:)
Tam Buğday Unlu – Zeytinli-Kekikli Ekmek
Malzemeler
- 1+1/4 su bardağı tam buğday unu (halk ekmekten aldığım unu kullanıyorum)
- 1+2/4 su bardağı beyaz un (3. bardak un için önce tam buğdayı koyup üzerinde 1 parmak kalana kadar beyaz un ilave ediyorum)
- 1 su bardağı ılık su (küçük parmağınızı daldırınca yanmamalı:))
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 çay kaşığı tuz
- 1+1/2 tatlı kaşığı hazır maya,
- 1 yemek kaşığı sirke (elma sirkesi kullanıyorum)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- İsteğe bağlı olarak;
- 3 diş sarımsak,
- 1/2 su bardağı yeşil zeytin (çekirdeksiz ve ufak ufak kıyılmış)
- Kurutulmuş kekik
Hazırlama Aşamaları
- Öncelikle ılık su içerisine balı çözündürerek, sıvı malzemeleri karıştırın. Kuru malzemeleri bir kapta önce unları eleyerek birleştirin, ardından tuz,mayayı ekleyin ve karıştırın. Stand mixerde yada elde sıvı içerisine 2 seferde unu karıştırınız. Unu ilk dökme aşamasından sonra zeytinleri ve kekiği ekleyebilirsiniz. Daha sonra hamuru yoğurup, kabarması için bir kaba koyunuz. Kabınızın cam ve hamuru koymadan biraz zeytinyağı ile yağlamanız önemli. Hamurun üzerini streç film ile kaplayarak, dinlenmeye bırakınız. Bütün gece mayalanmaya bıraktığımda ekmek çok yumuşak oldu. Mayalanma süresini en az 2 katına çıkana kadar bekleyiniz ama vaktiniz var ise bekletebilirsiniz.Ilık bir yerde bekletiniz.
- Mayalanma sonrasında,hamuru biraz yoğurup, istediğiniz şekli verebilirsiniz. Eğer baget ekmek yapmak isterseniz hamuru ikiye bölün ve dikdörtgen şeklinde hamuru açın daha sonra uzun kenarından kıvırmaya başlayarak kabaca yuvarlayınız. Katlanan yer alta gelmeli ve kenarlarına içeriye doğru kıvırın. Bu şekilde üzerlerini kapatarak yarım saat bekletiniz. Fırına atmadan önce rustic bir etki için üzerilerine irmik serpebilirsiniz, un serpebilirsiniz biraz. Tercih sizin. Ya da kekikleri üzerine serpiştirebilirsiniz. Çizik atmak isterseniz fırına atmadan önce, keskin bir bıcak ile üzerlerini çözebilirsiniz. Ben falçata yada jilet kullanıyorum.
- 180 C de ısınan fırında yarım saat pişiriniz. Kabuğunun biraz sert olmasını isterseniz, son 10 dk 200 C de pişiriniz.
- Afiyet olsun..
- Pizza hamuru için tarifini kullandım. Tabi yine tamamen beyaz un olmasın kaygım sebebiyle, içerisine tam bugday unu karıştırdım (1+1/4 su bardağı tam bugday, 1+3/4 su bardağı beyaz un). 2 adet hazırladığımız bu az malzemeli pizzalar, lezzetli oldu. Fırında azıcık fazla tutmuşuz ama ziyanı yok, kıtır kıtır yedik. Pizzaya mozarella koymayınca, hamur ıslak kalmıyor ve daha kıtır oluyor. Birde yeni çıkan ufak mozerarella görünümlü Topi peynirleri kullandık, erimeleri zaman aldığı için fazla pişirdiğimizi anlamadık. Domates soslu-sucuklu pizza ve parmesanlı-biberli-pastırmalı pizza.
- Bu kadar tuzlu yersen, tatlı arayışına girişirsin ve finalde tiramisu ama o başka tarifte;)