Uludağ Gezi Notları – Snowboard Öğreniyorum

Sıcağı sıcağına yazmak lazım derler ancak benimki ısınmadan oldu:) Diz kapağımda buz torbası, vücudumda dayak yemişçesine her noktaya hükmeden kas ağrısı, üzerine uykusuzktan kaynaklanan baş ağrısı ile size harika Uludağ maceramızdan bahsediyim. Birde benim gibi yeni başlamak isteyen ama cesareti olmayan varsa, onlara bu işin imkansız olmadığını, istediğinizde bu hayatta başaramayacağınız hiçbirşey olamayacağını söylemek isterim.

 
Bursa ve çevresi için Uludağ inanılmaz bir fırsat. İstanbul içinse, uzak diye düşünsekte aslında yeni yapılan Osmangazi köprüsü ve feribot ile oldukça yakın!
 
Kayak yapmayı seviyorsanız ya da benim gibi heves ettiyseniz, okumaya devam edin:) Yıllardır kayak yapmak için can atıp bir yandan gizli korkularım vardı. Tehlikeli evet, ya düşersek sorusu hiçbirzaman aklınızdan çıkmıyor ki öğrenirken çok fazla da düşüyorsunuz ama düştüğünüz zemin kar, bir nebze acınızı soğuktan hissetmiyorsunuz:) İçimde taşıdığım korku ve heyecan ile yola çıktım:) Snowboard yapmak istiyordum, bir tahtanın üzerinde dans edercesine süzülmek ve sonunda uçma hissini yaşamak istiyordum:) Bu hissi gün sonunda yaşayıp, boardumu teslim eder ki iç huzurum görülmeye değerdi:) İlk deneyimimden keyif alarak, yeniden gidelim tohumu içimize ekmiştik. Hele onca düşme-kalkmanın sonunda boarda yön vermeye başlayınca başarmanın huzuru ile keyfini çıkarmaya başlıyorsunuz:) Board tan düşmeden durmayı başarıp, hedeflediğim boşluklar arasında kendime yön verip, süzülünce içimde kelebekler uçuşmaya başladı.. 
 
Uludağ da kar kalınığı bu sene diğer bölgelere göre oldukça iyi, 133 cm. Kartepe 42 cm di. İstanbul'a kar yağışını heyecanla beklerken, biraz karda yuvarlanıp tadını çıkarttık, pazar günü sabahtan ise lapa lapa kar yağdı. Tabi Uludağ'ın tepesinde kar yağışı da şiddetli, yüzünüze yüzünüze vuruyor. Bu yüzden gözlük ve boyunluk ihtiyacı duyuyorsunuz.
 

 

Uludağ Ulaşım

 
Aracınız var ise işiniz kolay, İstanbul-Yeni kapı feribotu ile 2 saatte Mudanya'dasınız, Bursa merkez 30 dk, oradan Uludağ 45-60 dk arası sürüyor. 
 
Araçsız gelicez derseniz, otobüs ya da feribotla Bursa'ya ulaşabilirsiniz. Otogardan teleferiğe kadar otobüs var. Otobüs bilgileri için tıklayınız. Yolculuğunuz yaklaşık 1 saat sürecektir. Otobüs sevmiyoruz denizden gidicez derseniz Mudanya'dan yine toplu taşıma ile teleferiğe ulaşabilirsiniz. Buradanda 60-75 dk arasında teleferiğe bineceğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Teleferik fiyatları değişmekle beraber ücret tarifesi tam 40 TL gidiş dönüş fiyatıydı. Güncel fiyatları kontrol ediniz. Teleferik 08:00-20:00 arası çalışıyor bu yüzden istediğiniz saatlerde rahatça gidebilirsiniz. Teleferik sizi 2. bölgeye götürüyor, siz 1. bölgeye gitmek isterseniz oradan kalkan minibüsleri ya da taksiyi kullanabilirsiniz.
 

Uludağ Konaklama
 
Daha önce Sarıalandaki harika Orman Köşklerinden bahsetmiştim. Kalabalık gittiğinizde karların içinde ahşap evlerde konaklamak çok keyifli bir tercih. Ancak kış sezonunda sezon fiyatları söz konusu olunca bütçeye göre tercihler değişiyor. Biz bu sefer bursa merkezde ev kiralayarak Kent merkezinde konaklamayı ve her gün aracımızla yukarı çıkmayı tercih ettik.

Uludağ Kayak Pistleri
 
Uludağ'da kalabalığın fazla olduğu nokta Beceren Otel'in önü ve çevresi kolay ulaşım sayesinde oldukça kalabalık. Becerenin önünde çılgın bir kalabalık, günübirlik ziyarete gelenlerin çoğu burada  pistin yan tarafında kar topu oynayanlar mı selfie çekenler mi:) Bir şeyler öğrenmek için pratik yaparken bir yandan kafanıza kar topu yiyebilirsiniz! Yeni başlıyorsanız en güzel çalışma alanı Beceren önündeki iki teleski arasındaki alan, Cennetkaya gibi kolay bir pistte buranın yukarısında kaldığı için yeni başlayan, pratik yapan birçok insan bu noktadan geçtiğinden size çarpma ihtimalleri de daha düşük. Arada bilmeyen biri çıkıp çarpsa da daha düşük bir ihtimal. Kayak pistleri hakkında detaylı bilgiye uludaginfo dan ulaşabilirsiniz. Biz vaktimizi 1. bölge Beceren Otel önünde ve Tarkan Cafe-Belvü Teleski çevresinde geçirdik. Tarkan Cafe de dinlenmek ve mola vermek için güzel bir alternatif. Hem manzarasını hem de sakinliğini sevdik, diğer taraf oldukça kalabalıktı.
 

Kayak ve Snowboard Kiralarken, Grand Yazıcı otelin altında bulunan kayak odasından kiralamayı tercih ettik. Oldukça düzenli ve ilgililer. Bulunduğu nokta açısından pistlere de rahatça ulaşabilirsiniz. Alt katında bir mağaza ve Grand Snowsports Academy nin bir bankosu var. Ders almak isterseniz, size hemen yardımcı oluyorlar. Günlük kayak ücreti 60 TL, tek ders ücreti ise 190 TL. Grup halinde ders almak isterseniz saat başına fiyatlar düşüyor. Ayrıca kıyafette kiralayabiliyorsunuz.
 

 

Snowboard Öğrenirken
 
Kendi başıma öğrenme çabası ile yola çıkarak, bir gün board ile savaş verdikten sonra ertesi gün ders alarak işin tekniğini öğrendim. Az düşmedim başlarda:) Ders sonrası azmederek, kendi başıma tepeye yürüye yürüye bu işi başardım:) En azından hocanın verdiği ödevi yapmış oldum:) Board parmak ucu ve topukta yapılan bir spormuş ve her iki şekilde kendinize yön vermeyi öğrenirseniz keyif almaya başlıyorsunuz. Başlarda ameleliği fazla, boardu elinize alıp, az inip çıkmıyorsunuz. Sonralarında pistte sağa-sola akmayı öğrendikçe keyif almaya başlıyorsunuz. Sağlam kondüsyon ve bacak kası gerektiyor:) Düşmeden durmayı öğrendiğimde ki huzuru tarif edemem, önce kan ter içinde kalarak her defasında düşüp, yeniden kalkarak azimle o tepeye yürüyüşlerim ve sonunda gülümseme ve kendime inanarak aşağıya salınımlarım:) Tabi hemen öğrendim diye birşey yok:) İlk adımı atmış oldum, bilmiyorsanız ama bu sporu denemek istiyorsanız, yılmadan devam edin. Ders almak şart, en az 2-3 ders almak gerekiyor. Teknik olmadan biri sizi yönlendirmeden öğrenmeniz zor! Hoca gösterdikten sonra öyle kolay kalkıp, ilerledim ki üzerine bir şeyler eklemeye başladım. Sizde ilk adımı atın..
 
Bizim ekibin geri kalanı ise kayak yapıyordu, onlar ilk gün biraz ısınma turu sonrasında kendilerini pistlere atarak, dağı keşfetmeye başladılar.
 

Bursa Mutfağı
 
Sonbahar Bursa seyahatimizde Cağ kebabı (Arzum Cağ Kebap) denedik. Yolumuz Bursa'ya yeniden düşmüşken iskender yememek olmazdı. O kadar enerji kaybettikten sonra bunu geri kazanmalıydık. Bizde tercihimizi proteinden yana kullanarak Kayhan'da iki katlı ahşap bir binada hizmet veren yılların iskendercisi 'İSKENDER' i denedik. Birde etibol diye bir porsiyonları var ki, 1.5 iskender yerim diyen et severlere, iskender üzeri et ile servis ediliyor. Fajita inceliğinde kesilen yumuşak et ve altında iskenderiniz bulunuyor. Lezzetli ve güzel bir iskenderdi. Mekanın iç dekorasyonu ve atmosferi çok keyifliydi. Üst katında bir müze varmış, yemek sonrası sorup gezicektik ki, unutuvermişiz:) Siz şansınızı deneyin ve bana da yazın:) 
 
NOT: Bir porsiyon; İskender 35 TL, Etibol 50 TL dir.
 
Ocak 2017