Sağlıklı yaşam.. Ne demektir? Hastalıklardan korunmak? Uzun bir ömür geçirmek midir? Yoksa TV, gazete, internette sürekli bahsedilen, bir hedef midir? Tümü sanırım. Bütün hayatımızı, bir hedef çerçevesinde şekillendiriyoruz. Bazen bedenimizi bu tempoda ihmal ediyoruz. Birçoğumuzun umurdığı tekşey, kilo ve diyetler.. Bedenimizle ilgili tek problem fazla kilolarımız mı? Kilo veremediğimiz için mi beslenme şeklimizi değiştirmeliyiz? Sağlıklı yaşayalım derken, nelerden kaçıp, korunmamız lazım? Kendimizi hangi limana atmamız gerekiyor.
Kimileri karbonhidrat çok zararlı diyor. Bir gluten problemi var ki, belli boyutlara ulaşınca varlığından haberdar olabliyoruz. Sonra yıllardır süre gelen sakın yağlı yemeyin problemi var. Yüzde bilmem kaç yağı azaltılmış bir sürü hazır gıda. Biri et yiyin biri et yemek çok zararlı diyor. Bir de yüzyılın en büyük sorunu şeker var.. Bu sadece şeker hastalarını kapsayan bir problem değil bence.. Hepimizin önündeki en büyük engel. Karbonhidrat, yağdan daha önce..
Şekerle ilgili öyle şeyler okuyorum ama bir türlü kendimi ondan uzaklaştıramıyorum. Şekerden uzaklaşma fikrinden önce şekersiz tatlı tarifleri arıyorum.. Şekersiz tatlı mı?? Bu benim bağımlılığımın en büyük kanıtı gibi geldi. Psikolojik bir bağımlılık. Sigaradan da kötü. Kaçamıyorum. Fazla şekerin bünyemize, yaşlanmaya olan etkisi birçok yerde bahsediliyor. Ben bu konuda uzman değilim, sadece araştırıyorum.
21 günde alışkanlıklarımızdan vazgeçebilirmişiz. Ben bugüne kadar iki bilemediniz üç günü geçemedim ki.. Bu sefer bilinaltımla savaştım, kendimce bir karar verdim. Bugün 5. günümdeyim. İlk üç gün zor oldu. Şuan kendimce tatlı krizlerime alternatif aratışındayım. Şeker yerine, meyve, hurma, kurutulmuş meyveler tüketiyorum. Kek denemelerine başladım, keçiboynuzu unu, stevia otu, pekmez, bal, agave şrubu,meyveler ile denemeler yapıyorum. Beyaz undan kaçmak adına da yulaf unu ve keçiboynuzu unu ile denemelere başladım. Geçen hafta çikolata ve yulaf ile yaptığım kek 2 günde bozulunca, içerisindeki meyvelere bağladım. Bir yandan da şeker ve un dayanıklılık mı katıyor? Kafamda büyük bir soru işareti oluştu? Bu hafta keçiboynuzu unu ve yulafla beraber yeni bir tarif denedim. Diğerine göre daha başarılı..
Şekerin etkisini anlatan bir film tavsiyem var, The Sugar Film.
Keçiboynuzu unu ile Şekersiz Kek
Malzemeler
- 2 yumurta,
- 1/2 çay bardağı pekmez,
- 1 su bardağı keçi boynuzu unu,
- 1 su bardağı un haline getirilmiş yulaf,
- 1 tane ezilmiş muz (yumuşamış yada kararmış bir muz tercih edebilirsiniz)
- 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı,
- 4 tatlı kaşığı dolu dolu yogurt,
- vanilya ve kabartma tozu,
Hazırlama Aşamaları
- Yumurtaları çırptıktan sonra, pekmez, yoğurt ve yağı ilave ederek çırptım. En son keçiboynuzu ununu eleyerek, kabartma tozu, yulaf ve vanilyayı ilave ettim. Süslemek için üzerine doğranmış badem serptim. Biraz yulafta serpebilirsiniz. 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirdim.
- Keçiboynuzu unu esmer olduğu için kakaolu kek görünümünde oldu. Birazda tatlı olduğu için tatlı bir tad verdi.
- Kabartma tozu çok etkili olmamakla beraber biraz keki kabarttı.
- Kek ıslak kek dokusundaydı.
Afiyet olsun..
Alışkanlıklar, bırakılmazlarsa, zamanla ihtiyaç haline gelirler.
St. Augustine