Fıstık ezmesi ile büyüyen çocuklar olmasak ta yeni tadlara her zaman açığız:) Yeni arayışlar ve kendi yapabileceğimiz doğal lezzetlere her zaman kapımız açık. Severek tükettiğim şekersiz ve crunchy (taneli) fıstık ezmesi raflarda yerini almayı bırakınca, bende kendim hazırlamaya başladım. İyi ki de öyle olmuş diyorum:) Yoksa çok zor bir şeymiş gibi hazır almaya devam edecektim. Özellikle güzel fıstık bulduğunuzda kaçırmayın, Osmaniye tarafından çok lezzetli kabuklu fıstıklar yetişiyormuş. Annem de Tekirdağ-Yeniçiftlik köy pazarından bizim için tuzsuz kabukları ayıklanmış fıstık alıyor. Tatları zaten müthiş olan bu fıstıklar ile ezme yapınca tadı da mükemmel oluyor. Hammadde her zaman önemli! İyi ürün var ise iyi sonuç alırsınız.
Malzemeler
- 200 g ayıklanmış tuzsuz kabuklu fıstık içi
- 35 gr. hindistancevizi yağı (2 tatlı kaşığı – katı halde hindistancevizi)
- 2 tatlı kaşığı bal
- Tercihen 2-3 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı
Hazırlama Aşamaları
- Blender kullanarak öncelikle fıstıkları istediğiniz kıvama gelene kadar çekiniz. Çok pürüzsüz bir hale de getirebilirsiniz, o zaman fıstıkların yağı da daha fazla çıkacaktır. Ya da benim gibi içinde biraz taneler kalsın isterseniz, blenderda çekme işlemini ona göre erken durdurabilirsiniz.
- Fıstık un gibi oldukça yağını daha fazla salarak, sonradan eklemeniz gereken yağ miktarı azalacaktır.
- Hindistancevizi ve bal ı ekleyerek, bütün malzemeler karışana kadar karıştırınız. Kıvama çok koyu gelirse zeytinyağı ekleyerek, kıvamını inceltebilirsiniz. Yerkende bir miktar alıp, bir kapta azıcık zeytinyağı ile istediğiniz kıvama getirebilirsiniz.
- Ufak bir kavanoza koyarak buzdolabında 1 ay süre ile saklayabilirsiniz. Evde hazırladığınız malzemelerin üzerine üretim tarihi yazarak dolaba kaldırmayı unutmayın. Sonra acaba bunu ne zaman yapmıştık, bozulmuş mudur diye düşünür kalırsınız:)
- Kullanacağınız zaman katı ise dışarıda biraz durunca sıvılaşmaya başlayacaktır ya da kıvamını zeytinyağı karıştırarak ayarlayabilirsiniz.
Fıstık ezmesi oldukça kalorili olduğu için günde 1-2 tatlı kaşığından fazla tüketmemekte fayda var. Özellikle spor öncesinde kalori sağlayacağı için bir dilim tam buğday/çavdar ekmeği üzerine sürerek, biraz muz dilimi ile nefis bir şekilde tüketebilirsiniz. Ya da sabah kahvaltısında günlük enerjinizi karşılaması için tercih edebilirsiniz. Yanına bir dilim ekmek üzerine de çırpılmış yumurta ve çay/kahve yaptınız mı, nefis bir kahvaltı sizi beklemiş olur.
Bir diğer alternatif ise kahvaltı ya da tatlı krizleri için yulaflı bir kase hazırlamak. Bu aralar en sevdiğim sabah kahvaltısında 5 tatlı kaşığı yulafı sıcak su ile şişmeye bırakmak (10 dk) ve sonrasında fazla suyu süzerek, içine 2-3 tatlı kaşığı yoğurt koyarak üzerini meyve, bal ya da fıstık ezmesi, ceviz, fındık, susam ya da kabak çekirdeği içi ve tarçın ile zenginleştrirerek, tüketmek. Hem sıcaklarla başederken hafif bir başlangıç oluyor hemde sağlıklı bir öğün! 4-5 saat acıkmadan beni götürüyor. Yulafları şişirmeden yiyince midemi rahatsız edebiliyor ve tadını sevmiyorum.