Yazın haftasonu kaçamaklarına güzel bir alternatif Erikli-Mecidiye rotası. Trakya üzerinden Ege sahillerinde denize girmek ister misiniz? Üstelik 4-5 saat ulaşım mesafesinde. Trakya düz yolları, kolay ulaşımı ve yazın kavunu-karpuzu ile insanı kendine çekiyor. Bu bölge kamp yapmak isteyenler için de çok ideal. Kamp alanlarının yanı sıra, koylarda, yol kenarlarında çadırlarını kurup kamp yapanları görecekseniz. Özellikle uzunkum plajında oldukça büyük çadırlar kurulmuş ve aileler kalıyordu.
İstanbul-Tekirdağ-Keşan yolu üzerinden Mecidiye'ye ulaşabilirsiniz. İstanbul-Mecidiye arası 265 km olup, 3 saat 50 dk sürmektedir. Tabi İstanbul’da trafikte kalmadığımızı varsayarak:) 2018 yılında yapımı tamamlanmak üzere olan Keşan yolu artık şehir içine girmeden dümdüz çift şerit devam ediyor. Keşan talebasından Keşan yönüne sola içeriye döndükten sonra Mecidiye, Erikli tabelasını göreceksiniz. Ana yoldan köy yoluna girdiğinizde bu yol sizi doğruca Mecidiye'nin içine çıkartacak. Hızınızı alamaz devam ederseniz, İbrice Limanına ve Uzunkum'a ulaşacaksınız. Tabelalar sizi yönlendiriyor.
1. Gökçetepe Yazlıkları denize giriş noktası
2. Gökçetepe Tabiat Parkı kamp alanı / plaj
3. Piknik ve kamp yapılan orman içinden denize çıkan bir nokta, yol kenarındaki çöplerden buradan içeride insanların olduğunu anlıyorsunuz.
4. Sait Faik Abasıyanık Koyu (araçla inişlere dikaat!)
5. İbrice koyu
6. Uzunkum plajı
7. İtalyan koyu
MECİDİYE
Mecidiye, bir köy. Deniz kenarından içeriye konumlanan köy merkezinde, konaklayabileceğiniz pansiyon, cafe, fırın bulabilirsiniz. Yol üzerinde köy halkı kendi bahçesinden, tarlasından topladığı sebze-meyveyi satıyor.
Mecidiye Konaklama
Mecidiye'de Natura Bungalows, Egemen Köyevin de konaklayabilirsiniz. Çevrede evlerini kiraya veren ya da pansiyon olarak işleten yerlerde bulabilirsiniz. Yaz aylarında önceden yer ayırtmakta fayda var. Çadır kurmayı seviyorsanız, bu bölge camp yapmak için çok uygun. Civar yerleşimlerden haftasonu ya da tatil için tercih ediliyor. Uzunkum Plajındaki çadır alanında, Erikli Camping ve Gökçetepe Tabiat Parkı’nda ya da civarda beğendiğiniz yerlerde çadır kurabilirsiniz. Ancak tuvalet, duş olsun ve şehir merkezine yakın olun derseniz Uzunkum plajını çadır kurmak çok beğendik. Nerede kalmayalım sorusuna ise, Gökçetepe tarafında kalmanızı tavsiye etmem. Buraya gelen yol oldukça kötü ve Gökçetepe sahil şeridinde konaklama, yeme-içme imkanları Mecidiye gibi değil. Gökçetepe'de Torunlar pansiyon da kaldık ve memnun kalmadık. Zorda kalmadıkça, evlerini kiraya veren insanları tercih etmeyin. Kafaları karışıyor, organizasyon yapamıyorlar, sizin yerinizi başkasına verebilirler. Gökçetepe'de kasap ve fırın bulamazsınız. Yazlıkçılar olmasına rağmen sahil şeridindeki marketler çok iyi değil. Erikli merkezi bir yer olduğu için konaklama için iyi bir tercih olabilir. Bu bölgede oteller ve pansiyonlar mevcut.
Mecidiye Koyları
İbrice Limanı
Dalış yapanların uğrak yeri olan limanda dalış okullarının merkezleri bulunuyor. Limanın hemen yanında ufak taşlık bir koy var. Dalış yapacaklar dalış okulların merkezlerinde giyinerek, dalış için buraya yürüyorlar. Snorkel yapmayı seviyorsanız bu koyda denize girebilrsiniz. Onun dışında kalabalık bir koy. Sürekli dalış yapanlar geliyor.
Uzunkum Plajı
Mecidiye köy merkezinden gelen caddeyi takip edip denize doğru inerseniz, karşınıza bir tabela çıkıcak İbrice Limanı ve Uzunkum. Uzunkum'a gitmek için sağa dönerek, kum ocaklarının içinden geçen kısa yolu takip etmeniz gerekiyor. Uzun bir kumsal sizi karşılayacak. Belediye'nin işlettiği plaja giriş kişi başı 15 TL. İçeride bir işletme bulunmakla beraber, şezlonglar ayrıca ücretli. Kumsal oldukça uzun ve geniş. Kumsalın sonundaki ağaçlık alana çadır kurulabiliyor. Hem denize yakın hemde tualet ve duşlara. Kendi şemsiye ve sandalyelerinizle de kumsalda vakit geçirebilirsiniz. Berrak ve tertemiz bir deniz. Su biraz serin ama üşütmüyor. Denizin içinde yer yer taşlar olsa da çok sorun olmuyor. Tualet, duş ve soyun kabinleri olan bu kumsalda rahat edersiniz.
İtalyan Koyu
Uzunkum’a gittiğiniz yolu sahil boyunca takip ederseniz, ayçiçek tarlalarının uzandığı bir ovaya ineceksiniz. Ufak iki kayalık bölgenin arasında kalan büyük bir koy. Tek dezavantajı arkasından geçen dere ve insanların çöpleri. Bu bölgede atılmayan biriken çöpleri hemen farkedeceksiniz. Deniz yine güzel ve berrak. İtayan koyu, Erikli ve Mecidiye arasında uzanan ovada bulunuyor.
Sait Faik Abasıyanık Koyu
Mecidiye limanın arkasındaki köy yolundan Gökçetepe yönüne doğru ilerlerken tepeden farkettiğimiz bir koy. Rüzgarlı havada bile öyle durgun ve kuytu ki, hemen dikkatimizi çekti. Mecidiye'den 15-20 dk taşlı köy yolundan gelmeniz gerekiyor. Gökçetepe tarafından 20-30 dk kadar seyahat ederekte ulaşabilirsiniz. Ayrıca sahile inen taşlı yolun araç ile inmesi-çıkması bazı araçlar için riskli. 4X4 bir arabanız yok ise aşağıya inip, çıkış stresini çekmenizi tavsiye etmem. Gün batımına kadar bu koyda keyifle vakit geçirebilirsiniz. Akşam mangalınızı yakıp öyle ayrılabilirsiniz. Yalnız gelirken yanınıza yiyecek ve su almayı unutmayın, en yakın merkez 15-20 dk mesafede. Biz sahile araba ile inince, çıkışta büyük bir macera bizi karşıladı. İnerken yokuş aşağı indiğimiz çukurlara, çıkarken araba saplandı. Tek şeritli tehlikeli taş yolu kapatmamız sebebiyle, çevreden yardımlarla uzun uğraş sonucu arabayı çıkardık. Her yerimiz kırmız toprak ve terden çamur olmuştu. Yüzümüzde rahatlama, yola çıkmanın huzuru ile böyle yollara inmeme kararı aldık:) Şansımıza rüzgarlı olan iki günde rahat ettiğimiz yer burasıydı. Bu koyu çok sevdik. Durgun, tertemiz, biraz da soğuk suyu ile yaz sıcağında sizi serinletiyor.
Bu koyda bizi bekleyen başka maceralarda vardı. Kıyıya kadar gelen kırmızı deniz yıldızı ve eşimin snorkel yaparken gördüğü caretta caretta bizi bu koya dair güzel anılar bırakıyor.
Erikli
Mecidiye'den 15-20 dk da ulaşabilirsiniz. Toprak yapısının yumuşak olması ve Enez yönüne doğru yüzeyin yumuşaması ile yer yer lagünler oluşmuş. Kuşlar için bir cennet olan lagünler, çevredeki canlılığı artırıyor. Erikli’ye giderken Tuz Gölü olarak adlandırılan lagünü farkedeceksiniz. Erikli sokakları, birbirine yakın yazlık evlerden oluşuyor. Erikli merkezi bir yer ve kalabalık olduğundan, sahili, cafe ve restoranları ile rahat edebilirsiniz. Erikli sahil'de konser olduğundan denize girmeyi tercih etmedik. Erikli girişi öncesinde de yol ve deniz arasındaki geniş yeşillik alanda çadırları farkedeceksiniz. Göçebe yaşam hala devam ediyor.
Gökçetepe
Mecidiye sonrası doğa değişmekte ve daha dağlık bir yapıyla beraber çam ormanları başlıyor. Yer bulamadığımızdan konaklamak için Gökçetepe’ye gittik ve bizce yanlış bir tercihti. Genelde sağlıklı beslenip, kendi gıdalarımızı, sebze-meyvemizi almayı tercih ettiğimiz için ufak marketler dışında alış-veriş yapabileceğimiz bir yer bulamadık. Gökçetepe tabiat parkı yakınında yani Gökçetepe sahil kısmında ürünlerini satan köylülere rastlamadık. Marketleri pahalı ve dondurulmuş et satıyorlardı. Erikli manavlarından aldığımız meyveler ve yanımızda taşıdığımız ev poğaçaları kurtarıcımız oldu. Fırın ve kasabın olmamasına çok şaşırdık. Çevre mangal yakmaya oldukça elverişli iken donmuş gıda satmalarını anlamıyorum.
Gökçetepe'nin sevilen koylarından biri Gökçetepe Tabiat Parkı. Çam ormanlarının oluşturduğu Tabiat Parkına araç girişi 25 TL, kendi çadırınızı kurarsanız 45 TL, onlardan çadır isterseniz 120 TL. İçeride çadır kurabileceğiniz alanlar olduğu gibi büyük bir kumsalı var. Kumsaldaki iki adet iskeleden denize girebilirsiniz. Ayrıca tepeden sahile inen yükseklikten faydalanarak, adrenalin severler için zip-line alanı kurulmuş. Denizin üzerinden aşağıya inerek biraz heyecan yaşayabilirsiniz. Tabiat Parkı dışında çevrede ormanlık arazinin izin verdiği noktalardan denize girebilirsiniz. Oldukça büyük bu ormanlık alanı, kamp kurmak için denizi ve kamp alanı ile güzel bir tercih olabilir. Harita 3 ile işaretli olan yer genelde kamp severlerin uğrak yeri. Bizde mangal yapmak için uğradık. Denize girmek için beğenmedik, ormanın iç kısmında biraz daha sessiz ve kuytu kalıyor. Mangalımızı yaptıktan sonra çimlere uzanıp gökyüzünü izliyoruz. Gökyüzünün bu kadar parlak ve yıldız dolu olduğunu unutmuşuz. Kayan yıldızları heyecanla seyrederken dilek tutuyoruz. Meteor bile gördük. Gökyüzü büyüleyücüydi. İnsanda kamp yapma istediği uyandırıp, saatlerce yıldızları seyretmek istedik.
Gökçetepe de yazlıkçılar çoğunlukta, Tabiat Parkı çıkışından denize girebileceğiniz gibi köye doğru ilerleyip, yazlıkların önünden de girebilirsiniz. Ormalık alandan içeri girdiğinizde sitelerin önüne çıkacaksınız. Yolun bitiminde taşlık alandan denize girebilirsiniz. Çarşaf gibi bir deniz. Yüzmeye doyamıyorsunuz. Sakin ve huzurlu.
Ağustos, 2018