Roma Gezi Notları – Roma’da 3 gün – 1

Basilica di San Pietro(Aziz Petru Basilikası)

Roma Rehber;
1.Gün; Vatican – Basilica di San Pietro(Aziz Petru Basilikası) – Cupola San Pietro – Castle St. Angela – Piazza di Spagna

2010 aralık ayında, soğuk ve karlı bir havadan, sıcacık güneşli bir yerde uyandık. İtalya’ya iniş yapmıştık. Yukarıdan bakılınca binaların yapısı, kendi içinde kapalı tasarımları ve kendine ait alanları çok hoşuma gitti. Havaalanı ile Termini(şehir merkezi) arasında çalışan shuttler var. Havaalanında ilk indiğimizde 24 e gibi bir fiyata roma pass aldık. Kesinlikle tavsiye ediyorum. 3 gün boyunca metro biletiniz ve 2 müzeye ücretsiz giriş hakkınız var(Colesseo ve Villa Borghese için kullandık). Biletin parasını fazlasıyla çıkarıyorsunuz. İçinde birde şehrin haritası çıkıyor ve roma’da hayatınız kolaylaşmış oluyor.

Cupola San Pietro

Cupola San Pietro

 

 

Cherry Hostel adında, bir aprtman dairesinde kaldık. Olukça fazla odası olan hostel, ev havasındaydı. Farklı yerlerden gelip orada yaşayan insanlar, ortak kullanılan mutfak ve oturma odası (banyo ve tuvalette ortak) ile çok samimi bir ortam. Sabahları kahvaltıda dahildi ve mutfakta uzun sohbetler ettik. Tek sorun en az roma kadar eski yataklardıJ Evin her penceresi ayrı bir boşluğa bakıyordu, evin nefes alan ufak yaşam alanları, binanın ortasında bahçesi ve çok eski kocaman ihtişamlı kapısı ile tipik bir evdi.

Basilica di San Pietro(Aziz Petru Basilikası)

Basilica di San Pietro(Aziz Petru Basilikası)

Şehri haritadan kendimizce 3 e bölüp, once heyecan ile beklediğimiz Vatican’dan başladık. Şehrin altına çok düzenli bir metro döşenmiş ve ulaşım çok kolay. Kırmızı hat ile Ottoviano metro durağında inip, Vatican şehrini keşfetmeye başladık. Birçok şeyin yasak olduğu, birçok taramadan ve güvenlikten sonra Basilica di San Pietro(Aziz Petru Basilikası) giriyoruz. Heryeri sanat eseriyle dolu olan, nereye bakacağınızı şaşırdığınız bu basilikanın içinde güvenlik üst düzeyde. Her an uyarı alabilirsiniz, açık gömlek düğmenizde, uygunsuz bir davranışınızdan.. 600 küsür ufak merdiven ile basilikanın tepesine ( Cupola San Pietro) çıkıyoruz. Kubbe tasarımı Michelangelo’ya aitmiş. Bunun için bilet almanız gerekiyor. Bütün Roma 360  C ayaklarınızın altında ve Piazza St. Pietro meydanın büyüleyici genişliği ve şehrin büyüsüne kapılıyorsunuz. Meydandaki duvarların üzeri azizlerin heykelleri ile çevrilmiş, azizlerin şehri koruduğuna inanılıyor. Tepeden Vatican ın muhteşem bahçelerini ve düzenini görme şansınız oluyor. Bernini tarafından yapılan iç süslemeler yukarı çıkıtığınızda daha da etkileyici oluyor ve kubbenin iç kısmına döşenmiş.
mozaikler dikkat çekiyor.

 

Basilica di San Pietro(Aziz Petru Basilikası)

Basilikaya giriş ücretsiz olup, Cupola San Pietro (kubbenin tepesine çıkmak) ücretlidir, asansör ve merdiven fiyatları farklıdır. Basilika hergün 7:00-18:00 arasında açıktır. Basilica di San Pietro hristiyanlığın en önemli ve büyük kilisesidir. 

Basilica di San Pietro(Aziz Petru Basilikası)

Basilica di San Pietro(Aziz Petru Basilikası)

Castle St. Angela

Buradan Castle St. Angela’ ya yürüyoruz. Birbirlerine çok yakınlar ve akşam üzeri köprüyle beraber muhteşem renklere bürünüyor. Rivayete gore tepesine bir melek inmiş ve ismini buradan almaktaymış. İçinde Rafael’in yaptığı ünlü bir melek heykeli bulunmaktadır. Kalenin hemen önündeki, araç trafiğine kapalı Pante St. Angela köprüsü, heykellerle donatılmış olup, burada güneş batana kadar keyifli bir vakit geçirdik. 

Pante St.
Angela
köprüsünden Vatican

Son durağımız Piazza di Spagna (İspanyol merdivenleri), merdivenleri karşına alan caddeden yürürken lüks dükkanlar dikkat çekiyor. Yılbaşı arefesi olduğundan heryer ışıl ışıl ve süslü. Çok kalabalık bu caddeden çıkıp, merdivenlerde oturup, sonra da çevrede dolaşarak günü tamamladık. 

Piazza di Spagna (İspanyol merdivenleri)

Piazza di Spagna